رییس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت: برای نجات از سیاهچاله جمعیتی هفت سال فرصت داریم

2 سال پیش

رییس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: برای نجات از سیاهچاله جمعیتی هفت سال فرصت داریم و میزان موالید در کشور باید از یک میلیون به ۲.۵ میلیون نفر در سال برسد.

به گزارش اعتبار، صابر جباری رییس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز سه شنبه در همایش کشوری «تبیین نقش ماما در دستیابی به اهداف قانونی جوانی جمعیت» در هتل قلب تهران، گفت: با ادامه روند فعلی جمعیتی، شاهد مرگ تدریجی کشور خواهیم بود زیرا در سال ۱۴۳۰ یک سوم جمعیت ایران نیز پیر و بالای ۶۰ سال سن خواهند داشت. روسیه از معدود کشورهایی بود که با تغییر سیاست ها خود را از وضعیت بغرنج جمعیتی و سالمندی نجات داد.

وی با اشاره به این ما درگیر جنگ جمعیتی هستیم، ادامه داد: برژینسکی به سیاستمداران آمریکایی توصیه کرد مذاکرات هسته ای را ۲۰ سال طول دهید تا پیری جمعیت ایران کار این کشور را تمام کند. سال ۱۹۷۴ میلادی نیز کیسینجر اصلی ترین تهدیدات آمریکا را افزایش جمعیت کشورهای جهان سوم اعلام کرد. بنابراین از طریق اِعمال سیاست هایی مانند اعطای وام به این کشورها توسط بانک جهانی یا رنگِ علمی دادن به برنامه هایی نظیر تنظیم خانواده، به کاهش نرخ باروری کشور ما نیز پرداختند.

جایزه به ایران برای اجرای برنامه تنظیم خانواده
جباری گفت: سال ۱۳۷۰ بانک جهانی به شرط اجرای برنامه تنظیم خانواده وام ۱۴۰ میلیون دلاری به ایران داد. ایران در آن زمان به بازسازی و این وام ها نیاز داشت. شرط بانک جهانی اجرای ده ساله برنامه تنظیم خانواده بود ولی ایران آنقدر این برنامه را ادامه داد که جزو سه کشور برتر در زمینه تنظیم خانواده در دنیا شناخته شد و با این که این برنامه در بسیاری از کشورهای دیگر اجرا شد ولی فقط ایران در این زمینه جایزه بین المللی کسب کرد.

وی با بیان اینکه برنامه Family Planing برای کاهش جمعیت اجرا شد، اظهار داشت: با اجرای این برنامه نرخ باروری در ایران از ۳.۹۱ در سال ۶۵ به ۱.۶ رسیده است و با ادامه همین روند در سال ۱۴۵۰ نرخ باروری در کشور به منفی ۱.۵۶ می رسد.

جباری یادآور شد: اجرای سیاست های منفی جمعیتی آمریکا در سایر کشورها موجب عقیم شدن ۹۰ درصدی زنان اصیل آفریقایی شده است. با ادامه روند فعلی ایران نیز طی سال های آینده از بسیاری از قومیت ها مانند اقوامی که به مازنی و گیلکی شناخته شده اند و بیشتر در معرض خطر انقراض هستند، محروم می شود.

سقوط نرخ باروری در ایران
دبیر قرارگاه جوانی جمعیت وزارت بهداشت با بیان این که جمعیت ایران در ۴۵ سال گذشته ۱۰ سال پیرتر شده و میانگین سنی افراد جامعه به ۳۴ سال رسیده است، ادامه داد: کشورهای زیادی هستند که نرخ باروری شان کاهش یافته است ولی ایران تنها کشور جهان است که نرخ باروری اش نسبت به قبل کاهش نداشته بلکه سقوط کرده است.

جباری با اشاره به اظهار نگرانی اخیر دبیرکل سازمان ملل از سیاست های افزایش جمعیت در ایران، گفت: متاسفانه برخی اظهار نظرهایی در داخل نیز می شنویم که پایه و اساس ندارد. به عنوان مثال هنوز قانون جوانی جمعیت اجرا نشده و نرخ باروری رشدی نداشته است بر چه مبنایی می گویند موالید تالاسمی، سندروم داون و غیره در ایران افزایش داشته است؟

وی افزود: متاسفانه این تلقی غلط بین بعضی از افراد جامعه وجود دارد که سقط جنین از چهار ماهگی جنین به بعد ممنوع است. در حالی که مطابق فتاوای علما سقط جنین در هر زمان و سنی اتفاق بیفتد قتل محسوب می شود و باید بابت آن دیه پرداخت کرد. حتی آمریکا هم ناچار شد قانون آزادی سقط جنین را بردارد و دو ماه است که در این کشور هرگونه سقط جنین ممنوع اعلام شده است.

رییس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت با بیان این که متاسفانه آمار سقط جنین در کشور بالاست، گفت: نگاه به جنین باید مانند نگاه ما به افراد سالم باشد. مگر کسی بر اثر تصادف دچار معلولیت شد او را می کشند که درباره جنین چنین تصمیمی بگیریم؟ اگر این روند ادامه یابد در آینده باید مثل بعضی از کشورهای اروپایی و کانادا برای جبران کاهش جمعیت بومی تبدیل به کشور مهاجرپذیر شویم.

نقش ماماها در اجرای قانون جوانی جمعیت
وی در بخش دیگری از سخنانش برخی از چالش های جمعیتی کشور را کاهش میل به ازدواج، افزایش طلاق، مهاجرت ها، کاهش امکان فرزندآوری، از بین رفتن جنین ها و فاصله زیاد بین موالید ذکر کرد و ابراز داشت: ماماها در آموزش و مشاوره ازدواج، تحکیم خانواده با تاکید بر سلامت جنسی، کمک به ارتقای سلامت مادر و کودک، کاهش سقط عمدی جنین، تشخیص به هنگام و پیشگیری از ناباروری و ترویج زایمان طبیعی نقش بی بدیلی دارند.

دبیر قرارگاه جوانی جمعیت وزارت بهداشت گفت: در مواد مختلف قانون جوانی جمعیت ظرفیت های زیادی در حوزه مامایی وجود دارد. جایزه ملی جمعیت در ماده ۱۹، تبلیغ و ترویج وجوه مثبت ازدواج، تعدد فرزندآوری، فواید بارداری و شیردهی در ماده ۲۸، اقدامات آموزشی در ماده ۳۵، آموزش های حین ازدواج در ماده ۳۸، اقدامات پژوهشی در ماده ۳۹، پیش بینی دروس مرتبط با درمان ناباروری در ماده ۴۱، راهنمای خدمات بالینی سلامت مادران و زنان در ماده ۴۵ و کاهش سالانه پنج درصدی سزارین در ماده ۴۹ بخشی از این ظرفیت است.

جباری با بیان این که مطابق آخرین سرشماری ۱۳.۵ درصد جمعیت کشور بدون فرزند، ۲۰ درصد تک فرزند، ۲۶ درصد دو فرزند، ۱۴.۳ درصد سه فرزند، ۸.۴ درصد چهار فرزند و ۱۸.۳ درصد پنج فرزند و بیشتر دارند، اظهار داشت: باید پنج درصد بودجه پژوهش ها صرف حوزه فرزندآوری شود. متاسفانه ایران در جهان رتبه اول سزارین را داراست که مداخله ماماها در اصلاح این روند بسیار موثر است.

وی گفت: یک سوم فرزندآوری ها در کشور توسط بانوان بالای ۳۵ سال اتفاق می افتد. اگر نسل دهه ۶۰ را از دست بدهیم بخش زیادی از امید به ترمیم جمعیتی از دست می رود

حمایت از خانواده و جوانی جمعیت یک قانون ابراستراتژیک برای ایران است
رییس فراکسیون جمعیت مجلس شورای اسلامی گفت: در هشت ماه گذشته ۲۰ درصد از قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» اجرایی شده است و این قانون برای آینده کشور یک قانون ابراستراتژیک است.

فاطمه محمدبیگی نیز در این همایش افزود: با توجه به این که قوانینی داشته ایم که پس از ۱۵ س ال ۲ درصد اجرا شدند اجرای ۲۰ درصدی قانون جوانی جمعیت در این مدت اتفاق خوشایندی است و ما را به اجرای مابقی این قانون امیدوار می کند.

وی با بیان اینکه نظام سلامت کشور از این قانون استقبال کرده است، اظهارداشت: لازم است هر ماما یک نسخه از این قانون را همراه خود داشته باشد. در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به ۲۱ مساله اساسی کشور در رابطه با جمعیت پرداخته شده و ابعاد مختلف سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی مزایای فرزندآوری در این قانون پیش بینی شده است.

افزایش فرزندآروی دغدغه تمام دنیا
این نماینده مجلس ادامه داد: فرزندآوری فقط دغدغه نظام ما نیست بلکه تمام دنیا به این مساله توجه دارد. افزایش جمعیت و فرزندآوری مساله تک تک ماست. نبود توجه به افزایش جمعیت معادل با تنها ماندن، پیری، نبود نیروی کار و عدم رشد فردی، اجتماعی و روانی افراد جامعه است.

محمدبیگی با اشاره به برخی از مزایای قانون جوانی جمعیت از جمله افزایش استخدام ماماها، افزود: برای الکترونیکی شدن فرآیندهای سلامت، امسال ۷۰۰ میلیارد تومان بودجه اختصاص داده شده و ثبت این فرآیندها موجب می شود کار ماماها بیشتر دیده شده و قابل ارزیابی شود.

اعطای ۵۰ هزار خودرو به مادران
وی با اشاره به این که بر اساس قانون جوانی جمعیت تاکنون به ۵۰ هزار مادر خودرو اعطا شده است، اظهار داشت: هر مادری از فرزند دوم به بعد می تواند خودرو ثبت نام کند. در این قانون برای تولد هر فرزند، سهام نوزاد پیش بینی شده است. تاکنون ۴۵۰ میلیارد تومان وام فرزند به زوجین اعطا شده است. پوشش بیمه ای پیش بینی شده در قانون تمام آزمایشات مادر و جنین و فرآیند بارداری را ارزان می کند.

تدوین قانون جوانی جمعیت به روش حل مساله
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس با بیان این که حمایت از زوج های جوان، اعطای ودیعه مسکن به خانواده های پرفرزند، پوشش گسترده بیمه هزینه های درمان و راه اندازی مراکز سطح دو ناباروری بخشی از مزایای قانون جوانی جمعیت است، گفت: این قانون به روش حل مساله نوشته شده است. تسهیلات پیش بینی شده در قانون با توجه به شرایط امروز اقتصادی کشور خوب است. برای اجرای این قانون امسال ۱۲ هزار میلیارد تومان بودجه پیش بینی شده است.

محمدبیگی با اشاره به این که به ماماها کارانه پرداخت خواهد شد، اضافه کرد: مطابق این قانون مادران دارای ۵ فرزند در سن ۴۲ سالگی بازنشسته شده و تمام مادران دارای ۳ فرزند بیمه می شوند. شیفت شب مادران باردار اختیاری شده و دور کاری مادران افزایش می یابد. همچنین تمام وزارتخانه ها مکلف اند مهد کودک داشته باشند.

وی با بیان این که متاسفانه در مرحله اضمحلال جمعیتی و قومیتی قرار گرفته ایم، یادآور شد: برنامه تنظیم خانواده ۱۰ ساله بود و اجرای آن باید سال ۷۹ لغو می شد ولی این برنامه سه برابر مدت پیش بینی شده اجرا شد. ایران برنامه تنظیم خانواده را همزمان با کشور کره شروع کرد ولی شیب سالمندی کره یک سوم شیب ایران است.

محمد بیگی در پایان از برگزاری ۱۴۰ جلسه مشاوره با دانشمندان، کارشناسان و اعضای انجمن های علمی و تخصصی برای تدوین قانون حمایت خانواده و جوانی جمعیت، گفت: ۳۴ ماده از این قانون یعنی ۶۰ درصد از آن مربوط به حوزه سلامت است.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب ادمین