۷۶ سال نکبت اسرائیل با فلسطینیها چه کرد؟
هفتاد و ششمین سالگرد نکبت فلسطینی امسال در بحبوجه جنگ ویرانگر رژیم صهیونیستی در نوار غزه درحالی برگزار میشود که تاکنون هزاران شهید و مجروح و بیش از ۷ میلیون آواره از خود برجا گذاشته است.
چهارشنبه ۱۵ می ۲۰۲۴، فلسطینیها مراسم بزرگداشت هفتاد و ششمین سالگرد «نکبت» را در بحبوحه جنگ ویرانگر رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه برگزار کردند.
«نکبت» اصطلاحی است که فلسطینیها برای اشاره به روز ۱۵ مه ۱۹۴۸ استفاده میکنند، روزی که جنبش صهیونیسم تأسیس «اسرائیل» در اغلب اراضی کشورشان، فلسطین را اعلام کرد.
بر اساس گزارش رسمی اداره مرکزی آمار فلسطین، اسرائیل از سال ۱۹۴۸ تاکنون ۱۳۴ هزار فلسطینی و عرب را در فلسطین به قتل رسانده است. علاوه بر آن، از «شکست» سال ۱۹۶۷ که اسرائیل نوار غزه و کرانه باختری، از جمله بیت المقدس شرقی را اشغال کرد، حدود یک میلیون فلسطینی را بازداشت کرده است.
۱۵ مه هر سال، فلسطینیها با برگزاری راهپیماییها، رویدادها و نمایشگاههایی داخل اراضی اشغالی و خارج آن در سراسر جهان، یاد نکبت را گرامی میدارند.امسال سالگرد نکبت با جنگ ویرانگر اسرائیل علیه نوار غزه و یورش به کرانه باختری به ویژه اردوگاههای شمال کرانه باختری همراه شده است.
تأسیس اسرائیل
شبانگاه ۱۴ مه سال ۱۹۴۸، جنبش صهیونیسم، تأسیس «اسرائیل» در سرزمین فلسطین را اعلام کرد و ایالات متحده اولین کشوری بود که آن را به رسمیت شناخت.
فلسطینیها تمایزی بین نکبت و اعلامیه بالفور قائل نمیشوند. اعلامیهای که دوم نوامبر ۱۹۱۷ توسط انگلیس اعلام شد و به واسطهی آن «طرح صهیونیسم» جهت تأسیس وطنی قومی برای یهود در سرزمین فلسطین را اعلام کرد و به این ترتیب، پایهگذار نکبت فلسطینیها در ۱۵ مه ۱۹۴۸ شد.
کمتر از دو دهه بعد، اسرائیل باقیمانده سرزمین فلسطین، به ویژه کرانه باختری، از جمله مناطقی از بیت المقدس شرقی و نوار غزه و بخشی از اراضی کشورهای عربی مانند لبنان، سوریه، اردن و مصر را اشغال کرد.
نکبت در اعداد و ارقام
بر اساس گزارش اداره مرکزی آمار فلسطین، وقایع نکبت و در پی آن آوارگی یک ملت به طور کامل تا گروهها و باندهای جنایتکار و افرادی پراکنده از سرتاسر جهان جای آنها را بگیرند، مصیبتی بزرگ و بسیار تلخ برای فلسطینیها بود.
اداره مرکزی آمار فلسطین در جدیدترین گزارش خود تأکید میکند که نکبت در سال ۱۹۴۸ منجر به آوارگی بیش از یک میلیون فلسطینی از مجموع ۱٫۴ میلیون فلسطینی ساکن ۱۳۰۰ شهر و روستا، به کرانه باختری، نوار غزه و کشورهای عربی همجوار شد و این جدای از آوارگی داخلی هزاران فلسطینی در داخل فلسطین و واداشتن آنها به مهاجرت از منطقهای به منطقهای دیگر در این کشور به دلیل اشغال آن توسط صهیونیستها شد.
اسرائيل در آن زمان ۷۷۴ شهر و روستای فلسطيني رااشغال کرد که از آن میان ۵۳۱ شهر و روستا به طور کامل ويران شد و مابقی یا به اشغال صهیونیستها درآمد یا قوانین رژیم صهیونیستی در آنها به اجرا درآمد.
بر اساس این گزارش، روند پاکسازی مناطق فلسطینی با انجام بیش از ۷۰ قتلعام توسط گروههای صهیونیستی علیه فلسطینیها همراه بود که منجر به شهادت بیش از ۱۵ هزار فلسطینی شد.
در جریان نکبت، اسرائیل بر بیش از ۸۵ درصد از مساحت فلسطین تأسیس شد که حدود ۲۷ هزار کیلومترمربع بود.
گزارش توضیح میدهد که از زمان نکبت در سال ۱۹۴۸ بیش از ۱۳۴ هزار فلسطینی و عرب در فلسطین کشته شدهاند. علاوه بر اینکه از زمان نکبت سال ۱۹۶۷ نیز حدود یک میلیون فلسطینی بازداشت و دستگیر شدهاند.
افزایش ده برابری جمعیت فلسطینیها
اداره مرکزی آمار فلسطین با بیان اینکه «جمعیت فلسطینیها در سراسر جهان تا پایان سال ۲۰۲۳ به ۱۴ میلیون و ۶۳۰ هزار نفر رسید»، خاطرنشان کرد: «جمعیت فلسطینیها از زمان نکبت ۱۹۴۸ تا پایان سال ۲۰۲۳ حدود ۱۰ برابر شده است».
براساس این گزارش پراکندگی فلسطینی در سراسر به شرح ذیل است: «۵ میلیون ۵۰۰ هزار نفر در فلسطین اشغالی شامل کرانه باختری، قدس اشغالی و نوار غزه، حدود یک میلیون و ۷۵۰ هزار نفر در اراضی ۱۹۴۸ (اسرائیل)، ۶ میلیون و ۵۶۰ هزار نفر در کشورهای عربی و حدود ۷۷۲ هزار نفر در کشورهای غربی سکونت دارند.»
مرکز آمار فلسطین پراکندگی فلسطینیها در سرزمینهای اشغالی را نیز به شرح زیر اعلام کرد: «۳ میلون و ۲۰۰ هزار نفر در کرانه باختری، ۴۷۷ هزار نفر در قدس شرقی، دو میلیون و ۱۰۰ هزار نفر در نوار غزه و مابقی خارج از سرزمینهای اشغالی سکونت دارند.»
در این گزارش آماری آمده است: «فلسطینیها حدود ۴۹٫۹ درصد از جمعیت سرزمینهای اشغالی و یهود ۵۰٫۱ درصد جمعیت آن را تشکیل میدهند، اما بر بیش از ۸۵ درصد از کل مساحت فلسطین اشغالی حاکمیت دارند.
بر این اساس جمعیت فلسطینیها در فلسطین اشغالی حدود ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر است، درحالی که جمعیت یهود تا پایان سال ۲۰۲۳ حدود ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر برآورد شده است.
این گزارش درباره تراکم جمعیت فلسطینیها در سرزمینهای اشغالی میگوید که تراکم جمعیت فلسطینیها در کرانه باختری به ۵۸۲ نفر در هر کیلومترمربع و در نوار غزه ۶ هزار و ۱۸۵ نفر در هر کیلومتر مربع در پایان سال ۲۰۲۳ میرسید.
شهرکنشینی و بازداشتها
از زمان نکبت ۱۹۴۸ تا به امروز، سیاستهای بازداشت و دستگیری فلسطینیها توسط رژیم صهیونیستی با قدرت ادامه دارد و آمارهای رسمی تأکید میکند که از سال ۱۹۶۷ بیش از یک میلیون فلسطینی بازداشت و دستگیر شدهاند و در حال حاضر حدود ۹ هزار و ۴۰۰ فلسطینی همچنان در زندانهای رژیم صهیونیستی بسر میبرند.
در حوزه شهرکسازی، گزارشهای رسمی حاکی از آن است که «تعداد مراکز و پایگاههای رژیم صهیونیستی در پایان سال ۲۰۲۲ در کرانه باختری به ۴۸۳ مرکز و پایگاه رسید که شامل ۳۱۴ شهرک صهیونیستنشین و ۲۵ منطقه مسکونی و ۱۴۴ مرکز صنعتی، سیاحتی، خدماتی یا نظامی است.»
اداره مرکزی آمار فلسطین همچنین تعداد شهرکنشینان کرانه باختری در پایان سال ۲۰۲۲ را ۷۴۵ هزار و ۴۶۷ نفر اعلام کرد که بیشتر آنها با ۳۳۶ هزار و ۲۷۲ شهرکنشین در قدس اشغالی زندگی میکنند.
جنگ مستمر
سالگرد نکبت امسال درحالی برگزار میشود که ارتش رژیم صهیونیستی از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به جنگ ویرانگر خود علیه نوار غزه ادامه میدهد. جنگی طی آن دهها هزار فلسطینی شهید و مجروح شدهاند که بیشتر آنها کودک و زن هستند. این جنگ همچنین از خود حدود ۱۰ هزار نفر مفقود در میان ویرانیهای ناشی از جنگ برجا گذاشته است. افزون بر اینکه آوارگی، قحطی، گرسنگی و نبود بهداشت و در مان جان صدها کودک و سالمند را گرفته و جان هزاران نفر دیگر را تهدید میکند.
اداره مرکزی آمار فلسطین در گزارش خود اعلام کرد : «رژیم صهیونیستی در این جنگ تاکنون بیش از ۳۱ هزار ساختمان را به طور کامل تخریب کرده و حدود ۱۷ هزار ساختمان به شدت آسیب و ۴۱ هزار ساختمان نیز به طور متوسط آسیب دیده است. همچنین، خسارات مستقیم نوار غزه در نتیجه جنگ کنونی رژیم صهیونیستی بالغ بر ۳۰ میلیارد دلار برآورد میشود.»
به موازات جنگ با غزه، ارتش رژیم صهیونیستی عملیات خود را در کرانه باختری تشدید کرد. بر اساس دادههای وزارت بهداشت فلسطین، از ۷ اکتبر ۴۹۸ فلسطینی در کرانه باختری شهید، حدود ۵ هزار نفر زخمی و هزاران فلسطینی نیز بازداشت شدند.
اداره مرکزی آمار فلسطین تأکید میکند که رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۲۳ بیش از ۶۵۹ ساختمان و تأسیسات زیربنایی را در کرانه باختری تخریب و دستور تخریب ۱۳۳۳ ساختمان و تأسیسات زیربنایی فلسطینی را به بهانه نداشتن مجوز صادر کرده است.